Останнім часом почастішали нещасні випадки, пов'язані із вживанням грибів.
Хоча гриби є загальнопоширеним продуктом харчування, але водночас вони є небезпечними, оскільки можуть привести до отруєння, а іноді - навіть до смерті. Причиною цього є токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідо мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симтоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посиленне потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
1. Викличте швидку медичну допомогу.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання перинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшання його стану.
Немає коментарів:
Дописати коментар